Dobro a zlo v kuchyni

Dobro a zlo v kuchyniJídlo je palivo, které dodává energii k tomu, aby tělo řádně fungovalo. Pokud mu nezajistíte kvalitní palivo ve správném množství, mohou nastat potíže…
Jídlo dokáže ovlivnit náladu, hladinu energie, schopnost soustředit se, sexuální výkonnost, spánek a celkový pocit zdraví a vaše stravovací návyky odrážejí i to, jak se cítíte. Když pak třeba onemocníte, může být zdravá strava vaším hlavním komplicem v boji proti neduhu. Poskytne vám látky schopné čistit cévy, snížit hladinu cholesterolu, zpomaluje stárnutí buněk, vyžene nachlazení z těla, zamezí bolestem hlavy, ničí škodlivé bakterie a viry. Jestli chcete rychleji stárnout, přibírat na váze, mít alergie a špatnou náladu… pak si vybírejte potraviny ze škatulky „špatné“.

Dobré versus špatné

Naučte se rozlišovat mezi tím, co je a co není pro naše tělo dobré.

  • Dobré – Živé potraviny – tedy ty, které nebyly uvařeny, udušeny, zmraženy, upečeny ani zpracovány v páře či mikrovlnce. Jsou v původním stavu a obsahují všechny své užitečné enzymy, vitaminy i minerály. Dejte si syrové ovoce, zeleninu, naklíčené obiloviny či semínka!
    Špatné – Průmyslově zpracované potraviny – pokud vždy každé jídlo budete dlouho upravovat, zbavíte jej životadárných složek. Taková jídla navíc dodají do těla chemické látky, jako jsou barviva, sladidla a dusičnany, umělé příchuti, bělidla a emulgátory.
  • Dobré – Zdravé sacharidy – „složené cukry“ se vyskytují v přírodní podobě, nejsou zbavené svých nutričních hodnot a tělo je dokáže snadno a pomalu metabolizovat. Najdete je v ovoci, celozrnném chlebu, rýži či v zelenině.
    Špatné – Špatné sacharidy jsou jednoduché sacharidy. Obsahují je potraviny, do kterých je přidáván rafinovaný cukr. Takže třeba čokoláda, koláče, sušenky, sladkosti a výrobky s bílou moukou nebo s loupanou bílou rýží.
  • Dobré – Biopotraviny – objevte kouzlo biopotravin. Ekologické potraviny jsou vypěstovány na půdách neošetřených chemickými hnojivy a jsou v takovém stavu, jak je nechala vyrůst příroda.
    Špatné – Neorganické potraviny – nešetrně pěstované potraviny ošetřované chemicky a vyrostlé z půdy, kde byla použita hnojiva a pesticidy, způsobují četné alergie, protože zbytky toxinů se vám dostávají do těla a poškozují orgány.
  • Dobré – Rostlinné bílkoviny – jsou pro vaše tělo mnohem lépe stravitelné než ty živočišné. Jsou to především fazole, klíčky a semena.
    Špatné – Bílkoviny z tučného masa. Pro většinu lidí je obtížné je rozkládat, takové maso může překyselit krev, nadměrně zatížit ledviny a játra, ničit užitečné bakterie, způsobovat střevní potíže a srdeční problémy.
  • Dobré – Hodné tuky – jsou nezbytné pro podporu snižování váhy, hladiny cholesterolu v krvi, posílení imunity a výživu rozmnožovacích orgánů, kůže, vlasů i kostní tkáně. Jsou tak důležité, že se jim říká esenciální mastné kyseliny. Najdete je v potravinách, jako jsou ořechy, semena, mořská zelenina, ryby, nebo třeba avokádo.
    Špatné – nasycené živočišné tuky jsou velmi těžké a v těle doslova zkamení, díky nim vám tuhnou tepny a vystavujete se riziku infarktu a mrtvice. Červené maso, vepřové, mléčné výrobky, máslo, sýry obsahují nasycené tuky, s nimiž má tělo mnohem více práce.
Příspěvek byl publikován v rubrice Články se štítky a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář